fbpx


Interview met Ad Luiten - technisch manager binnen Seconed

Het toetsen van bouwwerken. (kwaliteitsborging van gebouwen, en processen) Een dienstverlening die binnen Nederland zich steeds beter weet te profileren en zelfs ook al in de wetgeving verplicht gesteld gaat worden, denk aan de WKB. Om specifiek de dienstverlening van Seco uit te lichten en wat deze organisatie zo leuk maakt, heeft Rick een interview gehouden met Ad Luiten. Ad is sinds september 2019 technisch manager van de afdeling bouwen. In zijn team zitten onder meer de disciplines brandveiligheid, gevel, bouwfysica, constructief en installatietechniek. Hieronder kun je het interview lezen.

Ad, vanwaar heb jij zelf toentertijd gekozen voor een uitdaging binnen Seconed?
Wendy en ik hebben samen gewerkt bij Sweco. We hebben altijd contact gehouden en toen zij weer vroeg om bij Seco te komen werken ben ik toch maar eens het gesprek aangegaan. Het feit dat seco ergens voor staat en een kritische specialist is heeft mij doen besluiten de overstap te maken. We zijn op een interessante kritische manier aangesloten bij de inhoud.

Hoe zou jij Seco omschrijven en wat maakt het werken hier zo interessant voor jou?
Seco is een organisatie met een hoogwaardig kennisniveau. We zijn onafhankelijk, transparant en een sociaal bedrijf. We werken multidisciplinair aan mooie, grote projecten en hebben zelf alle kennis in huis. We zijn in de gehele keten betrokken, van ontwerp t/m uitvoering. Binnen Seco krijg ik de kans om op grote lijnen mijn aandeel te leveren en ben ik niet enkel verantwoordelijk voor een onderdeel van het werk. Omdat we ook risico gestuurd werken zijn we vooral bezig met de complexere en belangrijke onderdelen van een project. Het belangrijkste en leukste vind ik dan ook de projecten, de groeiambitie en de ontwikkelingen omtrent de WKB. De vele facetten die Seco mij kan bieden in mijn functie maken het werk voor mij interessant.

Hoe draagt Seco haar steentje bij in de projecten?
We keuren het ontwerp, maar ook de uitvoering. Maar het gaat verder dan alleen goed of fout toeschrijven aan een ontwerp. We zijn onderdeel van een team en scheppen vertrouwen voor de opdrachtgever waardoor de aannemer iets beter uit kan voeren met minder risico’s en reductie van faalkosten. We zijn procesmatig sterk en onze dienstverlening draagt dan ook bij aan het verkrijgen van vergunningen, tijdig signaleren van fouten, voorkomen van vertraging e.d.

Wat is in jouw beleving het beeld van Seco bij constructeurs en wat maakt het werken voor een constructeur interessant binnen Seco?
Ik denk dat het beeld van Seco positief is bij constructeurs, hoewel ze ons ook lastig kunnen vinden. We zijn ten slotte kritisch. Ze waarderen het echter wel dat we positief kritisch meedenken in ontwerpen en tijdig ontwerpfouten signaleren. Men denk vaak nog wel dat het enkel toetsen van ontwerpen is, dat maakt het idee van werken bij Seco wat beknopt. Maar zoals eerder omschreven is het meer dan dat. Je levert een bijdrage aan het ontwerp en kunt slimmere, efficiëntere oplossingen voordragen. Je denkt mee, maar adviseert officieel niet. Je blijft natuurlijk de onafhankelijke toetser. Daarnaast houd je je bezig met het maken van schaduwberekeningen en wordt je uitgedaagd om beter te zijn dan de persoon aan de andere kant van de tafel. Jij moet kunnen verklaren waarom iets wel of niet kan, of waarom het beter of slimmer gemaakt zou kunnen worden.

Het unieke om voor Seco te werken is het type projecten, de multidisciplinaire uitdaging, het feit dat je van A tot Z alles mee maakt en niet alleen een klein onderdeel en als laatste het kunnen volgen van opleidingen. We vinden het belangrijk dat onze mensen altijd up-to-date zijn van wetgeving en de nieuwste technieken zodat zij altijd op een constructieve manier mee kunnen denken en kunnen toetsen. Wij investeren dan ook veel in opleidingen en zeggen eigenlijk nooit nee als iemand een opleiding of cursus wilt volgen, zolang het maar van toegevoegde waarde is voor het uitoefenen van je functie.

Binnen Seco mag je alles meemaken. Je ziet veel, en ook veel verschillende projecten. De doorlooptijd is korter dan bij de aannemer of bij een adviesbureau. Seconed is betrokken bij veel en ook spraakmakende en complexe projecten. Daarnaast is Seco een geaccrediteerd TIS (Technical Inspection Service) bureau.